KLAUZULA INFORMACYJNA

Użytkownicy  Otwartego Regionalnego Systemu Informacji Przestrzennej (ORSIP) zwanego geoportalem ORSIP

 

Szanowni Państwo,

w związku z wejściem w życie przepisów Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE, Wojewódzki Ośrodek Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej w Katowicach (WODGiK Katowice) informuje w jaki sposób przetwarza dane osobowe oraz jakie mają Państwo  związane z tym prawa.

 

I. ADMINISTRATOR DANYCH

 

Administratorem Pani/Pana danych osobowych gromadzonych w ramach geoportalu ORSiP jest z dniem 1 lipca 2020r.Dyrektor Wojewódzkiego Ośrodka Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej w Katowicach z siedzibąprzy ulicy Granicznej 29 w Katowicach.

II. INSPEKTOR OCHRONY DANYCH

Administrator wyznaczył Inspektora Ochrony Danych, z którym może się Pani/Pan skontaktować w sprawach związanych z ochroną danych osobowych, w następujący sposób:

  • listownie na adres: Wojewódzki Ośrodek Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej w Katowicach, 40-017 Katowice, ul. Graniczna 29
  • przez elektroniczną skrzynkę podawczą dostępną na stronie: www.wodgik.katowice.pl/bip
  • e-mail: iod@wodgik.katowice.pl
  • telefonicznie: (32) 60 19 808

III. CELE I PODSTAWA PRAWNA PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH

Gromadzone dane za pośrednictwem geoportalu ORSiP (www.mapy.orsip.pl) i poczty elektronicznej są przetwarzane w celu prowadzenia i świadczenia usług Otwartego Regionalnego Systemu Informacji Przestrzennej ORSiP w celu, dla którego zostały nam udostępnione czyli:

  • uzyskania dostępu do określonych modułów i narzędzi geoportalu ORSiP,
  • zgłoszenia błędu w geoportalu ORSiP,
  • zamówienia szkolenia z geoportalu ORSiP.

Podstawą prawną przetwarzania danych osobowych zebranych dla powyższych celów jest art. 6 ust. 1 pkt a RODO czyli zgoda osoby, której dane dotyczą na ich przetwarzanie w jednym lub większej liczbie określonych celów.
Zgoda na przetwarzanie danych osobowych może zostać w dowolnym momencie wycofana.Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania Pani/Pana danych którego dokonano do momentu jej wycofania.

IV. KATEGORIE PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH

  • adres e-mail
  • imię,nazwisko,
  • nazwa instytucji,
  • id użytkownika,
  • rodzaj uprawnień w geoportalu.

V. ODBIORCY DANYCH OSOBOWYCH

W związku z przetwarzaniem danych w celach, o których mowa w pkt III odbiorcami Pani/Pana danych osobowych mogą być podmioty, które na podstawie stosownych umów podpisanych z Administratorem przetwarzają dane osobowe na jego polecenie, w tym w szczególności:

- firma GISPartner Sp. z o.o.podmiot zapewniający wsparcie informatyczne na rzecz Administratora,

- Google LLC w przypadku plików cookiesw związku z wykorzystaniem usługi Google Analytics.

VI. OKRES PRZECHOWYWANIA DANYCH OSOBOWYCH

1.    Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane jedynie w okresie niezbędnym
do spełnienia celu, dla którego zostały zebrane, do momentu przedawnienia roszczeń lub w okresie wskazanym przepisami prawa.
2.    Po spełnieniu celu, dla którego Pani/Pana dane zostały zebrane, mogą one być przechowywane jedynie w celach archiwalnych.

VII. PRAWA OSÓB, KTÓRYCH DANE DOTYCZĄ, W TYM DOSTĘPU DO DANYCH OSOBOWYCH

Osoby, których dane są przetwarzane przez WODGiK Katowice, mają prawo:
- dostępu do treści swoich danych osobowych, tj. potwierdzenia czy dane są przetwarzane, informacji jakie są cele przetwarzania, kategorie przetwarzanych danych oraz odbiorców oraz informacji o prawach przysługujących wobec administratora,
- żądania niezwłocznego sprostowania, uzupełnienia danych,
- żądania usunięcia danych, jeżeli zachodzi jedna z okoliczności wymienionych w art. 17 RODO,
- przenoszenia danych, które dostarczyły administratorowi,
- żądania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania,
- wniesienia skargi do PUODO na adres: Urząd Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa.
Prawa te mogą w szczególnych przypadkach podlegać ograniczeniom wynikającym z przepisów.

VIII. INFORMACJA O WYMOGU/DOBROWOLNOŚCI PODANIA DANYCH ORAZ KONSEKWENCJACH NIEPODANIA DANYCH OSOBOWYCH

Podanie danych osobowych jest dobrowolne, z tym że podanie danych osobowych stanowi warunek umożliwiający realizację celów z pkt. III.

IX. ZAUTOMATYZOWANE PODEJMOWANIE DECYZJI, PROFILOWANIE

Pana/Panią dane osobowe nie będą wykorzystywane do zautomatyzowanego podejmowania decyzji, w tym profilowania, o którym mowa w art. 22 RODO.